Product was successfully added to your shopping cart.

Grille Weber - gazowe, węglowe, elektryczne

Odwiedź nas:

ul. Nad Serafą 56, Kraków
Pon-Pt: 9-18, Sob 9-15
tel. +48 668 151 378

0 0,00 zł

Nie masz produktów w koszyku.

Rozpalanie grilla

Czy istnieje łatwy sposób na rozpalenie grilla węglowego?

Tak, istnieje.

Nalezy uzywac startera do grilla Weber Rapidfire w polaczeniu z rozpalka w kostkach Webera. To zawsze dziala!

Nalezy napelnic starter do grilla odpowiednia iloscia brykietów, polozyc 2-3 kostki rozpalki na ruszcie do palenia, a nastepnie zapalic je. Na zapalonej rozpalce postawic wypelniony brykietem starter do grilla. Teraz, w zaleznosci od ilosci brykietu, trzeba odczekac ok. 20-30 min. Brykiet jest gotowy do grillowania, gdy pokryje sie cienka warstwa popiolu.

Rozzarzony brykiet nalezy przesypac do grilla. W tym celu zawsze uzywamy rekawic ochronnych.

Nastepnie nalezy polozyc ruszt do pieczenia i zamknac pokrywe.

Po krótkim rozgrzaniu rusztu mozna zaczac grillowanie.

Zgasł mi węgiel. Co może być tego przyczyną?

Najczestsze bledy popelniane przy rozpalaniu to:

  • nieodpowiednia rozpalka.
    Nalezy uzywac wylacznie rozpalek w postaci stalej, które pala sie dluzej i zapewniaja wysoka temperature. Parafinowe kostki Webera gwarantuja szybkie i skuteczne podpalenie kazdego brykietu.
  • Rozlozenie brykietu na ruszcie przed dokladnym jego rozpaleniem.
    Nalezy odczekac, az wegiel pokryje sie cienka warstwa szarego lub bialego popiolu. Jesli zbyt wczesnie przelozymy rozzarzony wegiel na ruszt, moze zgasnac.
  • Wywietrzniki powietrza sa zamkniete lub tylko czesciowo uchylone. Podczas grillowania wywietrzniki powietrza w kotle i pokrywie powinny byc otwarte. Tylko w ten sposób tlen dostaje sie do srodka i zapewnia skuteczne podtrzymanie zaru.
  • Wygasniecie wegla moze byc równiez spowodowane tym, ze uzyto zbyt duzej jego ilosci. W takim przypadku kawalki wegla wygaszaja sie wzajemnie, gdyz nie ma w kotle odpowiedniej cyrkulacji powietrza.

Węgiel drzewny czy brykiet – czego powinno się używać?

Firma Weber zaleca uzywanie brykietów, jesli konieczny jest dluzszy czas grillowania, zwlaszcza przy metodzie posredniej. Brykiet Premium firmy Weber utrzymuje cieplo do 4 godzin. Nie zawsze jednak potrzebne jest utrzymywanie ciepla przez tak dlugi czas. Dlatego mozna wtedy brykiety wygasic i uzyc ponownie przy nastepnym grillowaniu. Zalecamy stosowanie startera Weber Rapidfire. Wtedy zapalenie brykietu nie moze sie nie udac.

W 2011 roku Weber wprowadzil na rynek wegiel Restaurant Premium.

Jest to wegiel drzewny z drewna Quebracho. Jego cecha jest osiaganie wysokich temperatur i dlugie utrzymywanie ciepla. Wegiel drzewny Weber Premium Restaurant jest idealny do szybkiego grillowania steków w wysokiej temperaturze. Polecamy stosowanie wegla w polaczeniu z akcesoriami Webera Gourmet BBQ System SEAR Grate. Na ruszcie Sear Grate (zeliwny ruszt z kratka) na kazdym steku pojawia sie idealna kratka. Do tego niezbedna jest wysoka temperatura, która latwo osiagniemy dzieki weglowi drzewnemu Weber Premium Restaurant.

Jakiej podpałki powinno się używać?

Zalecamy stosowanie specjalnej podpalki w kostkach (np. podpalka- display firmy Weber), aby bezproblemowo rozpalic wegiel. Mozna ja zapalic bez problemu, jest bezzapachowa i nietoksyczna oraz nie wplywa na smak grillowanych potraw. Zalecamy równiez uzycie startera do grilla Weber Rapidfire. Nalezy unikac uzywania podpalek w plynie, poniewaz przy nieodpowiednim zastosowaniu moga one stwarzac zagrozenie bezpieczenstwa.

Jakie jest prawidłowe ustawienie wywietrzników powietrza?

Wegiel drzewny do spalania potrzebuje odpowiedniej ilosci tlenu. Dlatego podczas rozpalania nalezy calkowicie otworzyc dolny i górny wlot powietrza.

W zaleznosci od pozadanej temperatury wywietrzniki w kotle mozna przymknac mniej lub bardziej, lecz nigdy calkowicie – chyba, ze celem jest wygaszenie zaru.

Do wygaszenia zaru w kotle oba wywietrzniki górny i dolny powinny zostac calkowicie zamkniete.

Jak mogę regulować temperaturę w grillu węglowym?

Istnieja dwa czynniki, które wplywaja na temperature w kotle i którymi mozna ja regulowac. Po pierwsze zalezy ona od zastosowanej ilosci brykietu lub wegla drzewnego, po drugie od ustawienia wywietrzników powietrza w kotle. Im mniejsza ilosc brykietu tym nizsza temperatura, która mozna osiagnac. Im bardziej zamkniemy wloty powietrza w kotle, tym mniej powietrza bedzie doprowadzanego do wegla, a tym samym mniej zaru i ciepla w kotle. (Uwaga! Wywietrzników nie wolno zamykac calkowicie, gdyz spowoduje to zagaszenie zaru.)

Potrzebna ilosc wegla podana jest w instrukcji obslugi. Od 2010 do kazdego sprzedawanego grilla weglowego dokladany jest dozownik brykietu.

Ponadto istnieje mozliwosc róznego rozmieszczenia ciepla w grillu. W tym celu polowe rusztu wypelniamy rozpalonym weglem,, a druga polowe zostawiamy wolna.. Wegiel powinien byc tak ulozony, zeby zar rósl w strone srodkowej czesci kotla (90°przesuniete w strone uchwytów kotla, gdyz w przeciwnym razie stana sie zbyt gorace). W ten sposób na brzegu kotla, na ruszcie panuje najwyzsza temperatura, a po drugiej stronie, gdzie powstaje strefa posrednia, temperatura jest wyraznie nizsza. Dzieki temu w grillu powstaja dwie strefy ciepla. Nie jest konieczne uciazliwe przestawianie rusztu na rózne wysokosci. (Polecamy szczególowe wskazówki z naszego poradnika „Grillowanie na weglu drzewnym z Weberem”. Opisane sa tam szczególowo rózne metody grillowania.)

Czy częsciowo wypalony brykiet do grilla może być użyty ponownie?

Jesli posiadamy brykiet Webera, byl uzywany przez krótki czas i wypalil sie tylko czesciowo, mozna go uzyc ponownie. Powinno sie jednak dodac do niego takze kostki nowego brykietu.

Czyszczenie

Wydaje mi się, że farba po wewnętrznej stronie pokrywy łuszczy się! Co mogę zrobić?

Nie nalezy sie martwic, to nie jest farba. Pokrywa grilla Weber nie jest malowana, ale pokryta emalia porcelanowa wypalana w wysokiej temperaturze, która sie nie odkleja.

Podczas uzywania grilla na wewnetrznej stronie pokrywy osadza sie para zawierajaca tluszcz, który pod wplywem ciepla spala sie, a nastepie zwegla. Osad ten mozna usunac przy pomocy ostrej gabki i srodków czyszczacych rozpuszczajacych tluszcz.

Od czasu do czasu warto umyc pokrywe, uzywajac w tym celu wody i detergentu.

Jak skutecznie usunąć osad z tłuszczu z pokrywy grilla?

Wszystkie pozostalosci usuwamy za pomoca szczotki z mosieznym wlosiem. Aby uniknac osadu nalezy po kazdym grillowaniu wyczyscic ciepla, ale nie goraca pokrywe przy pomocy recznika papierowego badz lagodnego detergentu rozpuszczonego w wodzie.

Jak prawidłowo powinienem czyścić i używać płytę do smażenia ze stali żeliwnej?

Dwustronna emaliowana plyta do smazenia ze stali zeliwnej do modeli Q 100, Q200, Q300, Genesis, Spirit i Summit..

Plyty zeliwne zachowuja sie podobnie jak zeliwne patelnie.

Przed pierwszym uzyciem nalezy ja oczyscic ciepla woda z dodatkiem detergentu.

Plyte nalezy zawsze osuszyc sucha sciereczka.

Plyty nie wolno wstawiac do zmywarki.

Przy pierwszym uzyciu plyte nalezy podgrzac i lekko natrzec olejem. Grillowanie daje tym lepsze wyniki, im czesciej plyta jest uzywana.

Impregnowanie tluszczem roslinnym plyt zeliwnych pokrytych emalia nie jest konieczne.

Plyty zeliwnej pokrytej emalia nie wolno czyscic metalowa szczotka ani metalowa gabka. Moze to spowodowac uszkodzenie powloki.

Po uzyciu plyte mozna oczyscic szczotka z wlosiem mosieznym albo szczotka z wlosiem ze stali nierdzewnej firmy Weber.

Ponadto plyte mozna czyscic dodatkowo ciepla woda i szorstka gabka (bez czastek szorujacych).

Nie powinno sie stosowac detergentów ani namaczac plyty w wodzie.

Plyty zeliwne zachowuja sie podobnie jak zeliwne patelnie.

Prosze stosowac sie do instrukcji obslugi grilla i zeliwnej plyty do smazenia.

Metody grillowania

Jaka jest różnica pomiędzy grillowaniem metodą bezpośrednią a pośrednią?

W metodzie bezposredniej jedzenie jest umieszczone bezposrednio nad zródlem ciepla.

Grilluje sie w wysokiej temperaturze (280-320°C). Metoda ta zwykle jest stosowana przy stekach i kielbaskach, czyli miesie, które grillujemy nie dluzej niz 25 minut.

W metodzie posredniej zródlo ciepla ulozone jest po bokach (po lewej i prawej stronie) kotla. Jedzenie lezy po srodku rusztu do pieczenia. Tluszcz i soki splywaja do znajdujacej sie pod spodem tacki.

Dzieki temu tluszcz i soki nie kapia na zar. Temperatura grillowania wynosi zwykle od 180°C do 220°C. Metoda ta grilluje sie wszystko, co mozna tez przygotowac w normalnym piekarniku. Cale kurczaki, pieczen az po chleb, ciasto i pizze.

Grillowanego jedzenia nie trzeba obracac na ruszcie. Cieplo odbija sie od zamknietej pokrywy i scianek kotla bezposrednio na grillowane produkty.

Przy obu metodach – bezposredniej i posredniej – pokrywa jest zawsze zamknieta, ale wywietrzniki powinny pozostac otwarte.

Dzieki pokrywie cieplo pozostaje w grillu. Zamknieta pokrywa pozwala równiez na unikniecie powstania plomieni i spalenia grillowanych produktów.

Wskazówka: Wiecej o pozostalych metodach grillowania na grillu weglowym, jak np. 50/50, dowiedza sie Panstwo z naszego poradnika „Grillowanie z Weberem na grillu weglowym”. Opisano w nim szczególowo wszystkie metody grillowania.

Na co powinienem zwrócić uwagę podczas pieczenia pizzy na kamieniu do pizzy Webera?

Najpierw nalezy podgrzac kamien do pizzy Webera metoda posrednia przez ok. 10-15 minut przy zamknietej pokrywie. W grillu weglowym zar rozklada sie na ruszcie w idealny okrag, tak ze srodkowa czesc pod kamieniem do pizzy pozostaje wolna.

Nastepnie nalezy umiescic kamien na ruszcie do grillowania nad okregiem zaru (w grillu weglowym) albo pomiedzy przednim a tylnim palnikiem grilla gazowego.

Przed rozpoczeciem grillowania pizzy nalezy posypac kamien maka. Przy pomocy blachy dolaczonej do kamienia lub lopatki do pizzy firmy Weber nalezy przeniesc pizze na kamien i natychmiast zamknac pokrywe. Cieplo bedzie rozchodzic sie po bokach i odbijac od pokrywy prosto na pizze.

Okraglego kamienia do pizzy mozna uzywac przy grillach weglowych oraz w modelach Q100 i Q200. Prostokatny kamien do pizzy pasuje do grilli gazowych (od modelu Q300).

Wędzenie

Jak powinno sie wedzic na grillu weglowym?

Wedzenie na grillu weglowym nadaje produktom aromat wedzenia – podczas procesu grillowania produkty nabieraja dodatkowego zapachu wedzonych potraw.

Weber oferuje 5 rodzajów drewienek do wedzenia: hikora, jadloszyn, pecan, wisnia i jablon.

Grille weglowe

W grillu weglowym drewienka do wedzenia kladziemy bezposrednio na zar. Przed uzyciem nalezy je namoczyc, gdyz w przeciwnym razie spala sie. Jesli potrawa grillowana jest krótko, najpierw nalezy odczekac, az sie pojawi dym, a dopiero pózniej polozyc jedzenie na ruszcie do pieczenia i natychmiast zamknac pokrywe.

Grille gazowe

Do grilli gazowych serii Spirit 310 i 320 oraz Genesis mozna dokupic wedzarke. W modelach Summit wedzarka dodawana jest do wyposazenia.

Najpierw namaczamy drewienka do wedzenia co najmniej przez godzine i rozgrzewamy grill. Nastepnie umieszczamy drewienka w przeznaczonej do tego komorze wedzarki. Zostawiamy pokrywe wedzarki i grilla otwarte, az do pojawienia sie dymu. Nastepnie ukladamy produkty na ruszcie do grillowania i zamykamy pokrywe.

Ilosc drewienek do wedzenia zalezy od pozadanej intensywnosci aromatu.

Deseczki do wedzenia firmy Weber

Maja Panstwo równiez mozliwosc uzywania deseczek do wedzenia (na grillach weglowych lub gazowych). Sa one wykonane ze specjalnego drewna cedrowego. Nadaje ono grillowanym potrawom wyjatkowo delikatny aromat. Deseczki idealnie nadaja sie do wedzenia calych filetów z lososia. W tym celu nalezy deseczke namaczac minimum przez godzine, zanim zostanie ona polozona na rozgrzany uprzednio ruszt. Gdy pojawi sie dym, a deseczka pod wplywem ciepla zacznie „trzaskac”, mozna ulozyc lososia i rozpoczac grillowanie. Nalezy pamietac o zamknieciu pokrywy.

Akcesoria

Gourmet BBQ System

Jak powinienem byc ulozony zar, gdy korzystamy z zestawu Sear Grate?

Do uzycia zestawu Sear Grate niezbedna jest wysoka temperatura bezposrednio pod zeliwnym rusztem Sear Grate. Dlatego zar powinien byc ulozony na srodku rusztu do wegla, brzegi zas powinny byc puste. Brzeg rusztu stanowi wtedy strefe posrednia, na której mozna upiec do konca steki w niskiej temperaturze. Weber zaleca stosowanie wegla Weber Steakhouse Premium Restaurant. Pozwala on na osiagniecie wysokiej temperatury i wyjatkowo dlugie utrzymywanie ciepla.

Co moge przygotowac w woku?

Zastosowanie woka nie ogranicza sie tylko do typowo azjatyckich potraw. Mozna w nim równiez przygotowac risotto (nalezy pamietac o mieszaniu), paelle, chili con carne, gulasz i zupy. W tym celu zar nalezy umiejscowic bezposrednio pod wokiem.

Co moge przygotowac na zeliwnej patelni do grilla?

Na zeliwnej patelni do grilla mozna przygotowac wszystkie potrawy z patelni, w tym takze jajka sadzone czy nalesniki. Jesli uzyjemy odrobiny tluszczu lub oleju do zeliwnej patelni nie beda przywieraly zadne potrawy.

Jak powinienem czyscic wok lub patelnie?

Poniewaz sa one wykonane ze stali zeliwnej, nie wolno ich namaczac, ani poddawac dzialaniu detergentów. wok lub patelnie po uzyciu nalezy wytrzec recznikiem kuchennym lub umyc czysta woda i gabka.

Wok i patelnie nalezy zawsze dobrze wytrzec. W zadnym wypadku nie wolno ich wstawiac do zmywarki.

Jak można usunąć błędne wskazania w termometrze cyfrowym?

Problem:

Wyswietlacz nie pokazuje wlasciwej temperatury z czujnika.

Odpowiedz:

Prosze sprawdzic, czy wtyczka nadajnika jest wlaczona.

Prosze sprawdzic, czy widoczny jest symbol odbioru (krzyzyk nad trójkatna antena). Jesli nie, nalezy zresetowac oba urzadzenia.

Podczas resetowania obie czesci termometru ustawiaja sie automatycznie na jednakowa czestotliwosc i w ten sposób samodzielnie sie zlokalizuja. Niestety po dluzszej przerwie ustawienia czestotliwosci moga zostac utracone. Dlatego konieczne moze byc ponowne uruchomienie urzadzenia przy kazdym uzyciu.

Nalezy wlaczyc obie czesci urzadzenia i otworzyc pokrywe baterii.

Nastepnie nacisnac jeden po drugim oba guziki resetu i polozyc nadajnik i odbiornik obok siebie. Chwile odczekac, az oba elementy sie zlokalizuja. Zamknac pokrywe baterii. Termometr nadaje sie do uzytku, przy czym musi byc wlozony w czesc nadawcza.

Problem:

Termometr zawsze pokazuje 199° C

Odpowiedz:

Najpierw nalezy przeprowadzic reset zgodnie z powyzsza instrukcja. Jesli blad nie zniknie, nalezy wymienic czujnik. W tym celu nalezy zwrócic sie do sprzedawcy.

Pod zadnym pozorem nie wolno wkladac termometru lub czujnika w zar. Powoduje to jego zniszczenie.

Uwaga:

Pod zadnym pozorem nie wolno wkladac termometru lub czujnika w zar. Powoduje to jego zniszczenie.

Grill elektryczny

Czy grillem Q 140 grilluje się tak samo dobrze jak grillem gazowym lub węglowym firmy Weber?

Tak. Grill Weber Q 140 lub Q 240 (od 2011 r.) posiada bardzo wysoka moc 2,2 kW, przez co wytwarza duza ilosc ciepla. Dzieki temu grillowane produkty uzyskuja swój charakterystyczny smak. Równiez w grillach elektrycznych produkty powinny byc grillowane pod zamknieta pokrywa.

Czy muszę rozgrzewać grill?

Tak, jak wszystkie nasze grille. Grill Weber Q 140 powinno sie rozgrzewac przy zamknietej pokrywie na najwiekszej mocy przez ok. 15 min (trzeba rozgrzac ruszty ze stali zeliwnej).

Czy potrawy grillowane na grillu elektrycznym uzyskują taki sam aromat jak w przypadku grilla węglowego lub gazowego?

Tak. Mieso uzyskuje smak charakterystyczny dla grillowanej potrawy dzieki aromatom smazenia. Zachodzi wtedy tzw. Reakcja Maillarda: weglowodany i bialko reaguja w wysokiej temperaturze i wytwarzaja aromatyczna substancje uznawana za typowy zapach grillowanych potraw. Ma ona miejsce niezaleznie od zródla ciepla.

Zapach smazenia powstaje podczas bezposredniego kontaktu z powierzchnia rusztu. Ruszy zeliwne przekazuja cieplo w miejscach kontaktu z miesem.

Od 2011 roku grille firmy Weber Q 140 i Q 240 sa wyposazone w ruszty ze stali zeliwnej.

Czy na grillu Q140 mogę również grillować metodą pośrednią?

„I tak i nie“. Nie mozna wylaczyc pojedynczych obszarów spirali, tak jak jest to mozliwe np. w grillach gazowych Genesis. Jednakze jesli ustawi sie niewielka temperature na grillu Weber Q 140 mozna grillowac takze calego kurczaka lub pieczen. Zalecamy stosowanie malego koszyka do pieczeni (Q 140 #6429, Q 240 #6407). Koszyk do pieczeni stawiamy razem ze znajdujaca sie pod nim tacka aluminiowa na srodku grilla, pamietajac o zamknieciu pokrywy.

Czy tłuszcz może spadać na spiralę grzewczą?

Drut znajdujacy sie w spirali grzewczej ma bardzo mala srednice. Ociekajacy tluszcz spada na nia tylko w niewielkich ilosciach. Spirala jest bardzo goraca zarzy sie na czerwono, przez co tluszcz zostaje natychmiast spalony a spirala oczyszcza sie samoistnie.

Jak należy czyścić grill Weber Q 140?

Po zakonczeniu grillowania nalezy ustawic grill Weber Q 140 na najwyzsza temperature, zamknac pokrywe i czekac tak dlugo, az z boku pokrywy nie bedzie sie wydostawal zaden dym. Powinno trwac to nie dluzej niz 15 min.

Nastepnie wyczyscic ruszt szczotka do czyszczenia rusztu, a ciepla pokrywe w zaleznosci od stopnia zabrudzenia przetrzec szmatka badz srodkiem do czyszczenia firmy Weber. Kociol analogicznie jak pokrywe, w zaleznosci od stopnia zabrudzenia, przetrzec szmatka badz srodkiem do czyszczenia firmy Weber. Wczesniej nalezy usunac wszystkie resztki jedzenia za pomoca drewnianej lopatki.

Aby jeszcze dokladniej wyczyscic kociol grilla, mozna otworzyc klamre mocujaca spirale grzewcza, po czym spirale ostroznie wyjac. Jednostke regulacyjna powinno sie wyjmowac trzymajac tylko za uchwyty. Nastepnie odkrecic obie srubki mocujace element grzewczy i wyjac spirale. Teraz bezpiecznie mozna sie dostac do kotla i go wyczyscic.

Kociol powinien byc czyszczony po kazdym grillowaniu. Czesto wystarczy usunac resztki z kotla przy pomocy drewnianej albo plastikowej szpatulki.

Tacka zbierajaca tluszcz powinna byc oprózniona i wyczyszczona po kazdym grillowaniu.

Uwaga: Nie wolno wykladac kotla folia aluminiowa.

Czy grillem Weber Q140 mogę grillować także w mieszkaniu?

Nie! Wszystkie nasze grille przeznaczone sa wylacznie do uzytku na zewnatrz.

Grill Weber Q140 musi byc podlaczony do gniazdka na zewnatrz posiadajacego zabezpieczenie w postaci wylacznika róznicowopradowego (RCD).

Jakiego przedłużacza mogę używać?

Najlepiej podlaczyc kabel grilla bezposrednio do gniazdka na zewnatrz posiadajacego zabezpieczenie w postaci wylacznika róznicowopradowego (RCD). Jesli jednak potrzebny jest przedluzacz, powinien on byc jak najkrótszy, poniewaz im przedluzacz dluzszy, tym wiecej mocy sie traci. Przedluzacz musi byc dopuszczony do uzytku na zewnatrz pomieszczen.

Czy mogę przechowywać mój grill Weber Q140 i Q240 na zewnątrz?

Tak. Jesli nie planuja Panstwo juz uzywac grilla w sezonie, najpierw nalezy go wyczyscic. Grill powinno sie przykryc pasujacym do niego pokrowcem firmy Weber. Jesli to mozliwe, grill powinno sie przechowywac pod zadaszeniem po stronie oslonietej od warunków atmosferycznych.

Grille gazowe

Q100: Jak długo można grillować na jednym naboju gazowym?

Zuzycie gazu w grillu Q100 wynosi ok. 200 g na godzine. Nabój gazowy ma pojemnosc 445g. Tym samym mozna na nim grillowac na pelnej mocy przez 2 h. Najwyzsza temperatura jest jednak potrzebna tylko do rozpalenia i wygaszenia grilla. W pozostalych przypadkach mozna ja znacznie zredukowac, co oznacza w praktyce, ze na jednym naboju mozna grillowac do 4 godzin.

Czy zamiast naboju gazowego firmy Weber mogę używać też innych naboi?

Tak. Musza sie tylko zgadzac ich parametry. Porównywalna konstrukcje ma nabój gazowy firmy Primus Typ 2202.

Pasuje on równiez do kosza do przechowywania naboju w grillu Weber Q 100 i ma identyczny zawór przylaczeniowy.

Czy grill Q 100 można także podłączyć do butli gazowej?

Tak. Przy pomocy zestawu przezbrojeniowego (#1000) mozna podlaczyc grill do butli gazowej o pojemnosci 11 kg. Nalezy jednak przestrzegac instrukcji obslugi.

Czy mogę przezbroić grill Q200 na naboje gazowe?

Nie. Nie mialoby to sensu takze w kontekscie poziomu zuzycia gazu. Grill ten mozna podlaczac tylko do ogólnodostepnych butli gazowych o pojemnosci 11 kg.

Na moim palniku typu Q płomień nie rozkłada się równomiernie. Co mogę zrobić?

Powstajace podczas grillowania opary tluszczu osadzaja sie na otworach palnika i zatykaja go. Dlatego palnik nalezy czasem wyczyscic. Wtedy plomien ponownie rozklada sie równomiernie na calym palniku, zapewniajac odpowiednia temperature. W celu oczyszczenia palnika nalezy wyjac ruszt i zapalic palnik. Nastepnie otwory palnika nalezy oczyscic szczotka ze stali nierdzewnej, przesuwajac ja nad plomieniem. Ogien rozklada sie równomiernie odtykajac wszystkie otwory palnika.

Grill Q 100/200/300 nie chce się zapalić. Co mogę zrobić?

Na jednostce zapalajacej, po prawej stronie w kotle, znajduje sie palnik. Pod pokrywa zapalnika (Gascatcher) znajduja sie male otworki wokól palnika (przykryte pokrywa zapalnika / gascatcher), które doprowadzaja gas do zapalnika. Otworki te moga ulec zatkaniu przez opary tluszczu. Nalezy wyjac palnik i oczyscic otworki. W tym celu nalezy dokladnie stosowac sie do instrukcji obslugi.

Moj grill gazowy pali się wysokim żółtym płomieniem. Co mogę zrobić?

Jesli plomien ma kolor zólty, nalezy sprawdzic siatke ochronna na owady wokól palnika. Powietrze wpada przez nia do palnika, dzieki czemu plomien powinien byc czysty.

Prosimy postepowac zgodnie z instrukcja obslugi i wyczyscic palnik oraz siatke ochronna na owady.

Mój wąż gazowy jest porowaty. Czy powinienem go wymienić?

Waz nalezy wymieniac najrzadziej co 5 lat. Intensywny wplyw promieni slonecznych moze spowodowac jego porowatosc. Niezbedne jest przeprowadzenie testów szczelnosci. W tym celu w sklepie budowlanym mozna kupic specjalne spreje, które wskazuja nieszczelne miejsca tworzac na nich babelki. Prosimy postepowac zgodnie z instrukcja obslugi grilla. Test szczelnosci nalezy przeprowadzac zawsze w nastepujacych przypadkach:

  • grill jest nowy i dopiero zmontowany (nawet jesli montuje go sprzedawca)
  • po dlugim przechowywaniu grilla,
  • po transporcie grilla,
  • gdy czujemy zapach ulatniajacego sie gazu,
  • gdy waz jest porowaty,
  • po wymianie czesci w grillu.

Jak mogę rozpoznać, ile gazu zużywa mój grill?

Zuzycie gazu jest podane w g/h (gram na godzine) w instrukcji obslugi grilla oraz na tabliczce znamionowej grilla.

Pytania dotyczące części zamiennych / reklamacji

Czy mogę dokupić części zamienne do mojego grilla?

Tak. Niemal kazda czesc zamienna mozna dokupic w okresie gwarancyjnym. W tym celu prosimy o kontakt ze sprzedawca. Wazna informacja dla sprzedawcy jest numer seryjny, w szczególnosci w przypadku grilli gazowych. Prosimy zanotowac sobie numer seryjny grilla.

Jak powinienem postępować w przypadku reklamacji?

W przypadku reklamacji prosimy skontaktowac sie najpierw ze sprzedawca. Prosimy zanotowac numer seryjny grilla oraz miec przy sobie dowód zakupu.

Sprzedawca przyjmie Panstwa reklamacje i pomoze w jej rozpatrzeniu.

Prosimy nie przesylac grilli do firmy Weber. Zwykle chodzi o czesci, które latwo wymienic – zostana one Panstwu doslane przez sprzedawce lub firme Weber.

Gdzie znajdę numer seryjny?

Grille gazowe:

Numer seryjny zaczyna sie 2 literami, po nich nastepuje 6 lub 7 cyfr. Znajduje sie on w nastepujacych miejscach:

  • Q 100-200: z tylu ramki badz pod stolikiem bocznym
  • Q 300: pod stolikiem
  • Spirit Classic & Spirit Premium: na plycie dolnej w szafce
  • Genesis: na uchwycie tacki na tluszcz
  • Summit: wewnatrz szafki po prawej stronie
  • We wszystkich modelach: Na naklejce kazdej instrukcji obslugi.

Grille weglowe:

  • 2 litery na wywietrzniku powietrza w pokrywie

Grille elektryczne:

  • Z tylu ramki