Product was successfully added to your shopping cart.
Odwiedź nas:

ul. Nad Serafą 56, Kraków
Pon-Pt: 9-18, Sob 9-15
tel. +48 668 151 378

0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Grillowane roladki z cukini

Składniki

dla 4 osób
1 kg Małe, żółte cukinie
50 g Młody szpinak w liściach
50 g Kuleczki mini mozzarelli
1 sztuki Ząbek czosnku w całości, nieobrany
10 ml Ocet z białego wina
10 ml Oliwa z oliwek
10 ml Olej z orzechów włoskich
trochę Sól i pieprz

Przygotowanie

Dressing: grillować krótko nieobrany czosnek aż będzie miękki i da się wycisnąć z łupinki.
Czosnek rozgnieść z odrobiną soli na gładką masę.
Włożyć do miski, dodać ocet. Wymieszać trzepaczką olej z oliwą, doprawić do smaku solą i pieprzem.


Pokroić cukinie na 6 lub więcej szerokich pasków o grubości około 3 mm, rozłożyć i posolić. Paski cukinii równomiernie posmarować 2 łyżkami stołowymi oleju.


Szpinak skropić odrobiną oleju, poddusić na patelni grillowej aż zmięknie, potem zdjąć z grilla. Kuleczki mozzarelli przepołowić i odsączyć.

Cukinię grillować bezpośrednio na średnim ogniu tylko z jednej strony przez 2-3 minuty, aż pojawią się złote pręgi. Paski cukini przełożyć na tacę tak, aby widoczne były złote pręgi, nałożyć na końcówkę trochę szpinaku i 2 połówki mozzarelli. Ułożyć ponownie na grillu i grillować kolejne 2 minuty.

Kiedy ser zacznie się topić, założyć pustą część cukinii na drugą, ostrożnie zdjąć z rusztu i pozostawić do odcieknięcia.

Informacje dodatkowe

Czas przygotowania 20 minut
Stopień trudności trudne
Grill Nie
Akcesoria pomocnicze Patelnia do grilla Weber Style
Czas grillowania 4-6 minut
Metoda grillowania bezpośrednia
Czas marynowania Nie
SKU 10013