Product was successfully added to your shopping cart.
Odwiedź nas:

ul. Nad Serafą 56, Kraków
Pon-Pt: 9-18, Sob 9-15
tel. +48 668 151 378

0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

CZOSNKOWY KURCZAK Z ROZMARYNEM I CYTRYNĄ

Składniki

dla 4 osób

2 łyżka/i stołowa/e oliwy z oliwek
4 łyżeczka/i posiekanego rozmarynu
1 łyżeczka/i startej skórki cytryny ekologicznej
1 łyżka/i stołowa/e świeżo wyciśniętego soku z cytryny
1 łyżka/i stołowa/e posiekanego czosnku
1 łyżeczka/i soli morskiej
1/4 łyżeczka/i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
4 sztuki całych udek z kurczaka, wraz z podudziami (ok. 300g każde)

Przygotowanie

Usuń zbędny tłuszcz oraz skórę.

W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na pastę. Ostrożnie podnieś skórę i umieść pod nią część marynaty. Następnie rozprowadź pozostałą marynatę na wierzchu udek. Włóż kurczaka do miski, przykryj ją i wstaw miskę do lodówki na 2 godziny.

Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią oraz pośrednią, w średniej temperaturze (175-230°C).

Dokładnie wyczyść ruszt za pomocą szczotki do czyszczenia grilla. Ułóż udka na ruszcie, skórką do dołu i grilluj je metodą bezpośrednią. Podczas grillowania pokrywa grilla powinna być zamknięta. Pozostaw kurczaka na grillu na 10 minut, obracając go od czasu do czasu. Po 10 minutach, kurczak powinien nabrać już złoto-brązowego koloru, więc nadszedł czas na grillowanie metodą pośrednią przez około 40 – 50 minut. Kurczak będzie gotowy, gdy po nakłuciu wypływa czysty mięsny sok oraz mięso przy kości nie jest już różowe. Można wtedy zdjąć kurczaka z grilla i odłożyć go na 3-5 minut. Serwuj danie na ciepło. Czosnkowy kurczak z rozmarynem i cytryną idealnie pasuje do greckiej sałatki z makaronem ryżowym.

Informacje dodatkowe

Czas przygotowania 20 Min.
Stopień trudności średni
Grill każdy grill gazowy i węglowy
Akcesoria pomocnicze Ruszt do Udek Weber ( 7617 )
Czas grillowania 60 Min.
Metoda grillowania bezpośrednia / pośrednia
Czas marynowania 30 - 120 min
SKU 10000