Product was successfully added to your shopping cart.
Odwiedź nas:

ul. Nad Serafą 56, Kraków
Pon-Pt: 9-18, Sob 9-15
tel. +48 668 151 378

0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Comber barani w syropie z pomarańczy i granatów

Składniki

(dla 4 osób)
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
3 zmiażdzone ząbki czosnku
1 łyżka\ stołowa chili w proszku (mieszanka przypraw)
2 łyżeczka grubej soli morskiej
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
4 łyżki stołowe soku z granatów
2 łyżki stołowe miodu
1 łyżki stołowe octu balsamicznego
1/2 łyżeczkii grubej soli morskiej
2 kotlety z combra baraniego po ok. 500-700 g

Przygotowanie

Usunąć tłuszcz z combra i oczyścić kości żeber.

W małej miseczce wymieszać składniki pasty korzennej. Mięso baranie posmarować pastą i odstawić na 20-30 minut przed grillowaniem w temperaturze pokojowej.

Przygotować syrop: wymieszać w małym garnuszku oba soki, miód i ocet balsamiczny, szybko doprowadzić do wrzenia. Zredukować ogień i gotować mieszankę 15-20 minut do uzyskania ok. 5 łyżek stołowych płynu. Syrop doprawić solą i ostudzić.

Grill przygotować do smażenia bezpośredniego w średniej temperaturze. Ruszt oczyścić szczotką. Comber najpierw ułożyć stroną z kośćmi do dołu i grillować metodą bezpośrednią w średniej temperaturze pod przykryciem, do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia (ok. 15-20 min – krwisty lub średnio wypieczony.) W tym czasie obrócić raz lub dwa razy. W przypadku pojawienia się żywego ognia należy mięso przesunąć nad strefę pośrednią. Gdy temperatura wewnątrz mięsa osiągnie ponad 50oC, zdjąć comber z grilla i odstawić na 5 min (temperatura w tym czasie wzrasta jeszcze o ok. 2 stopnie), potem pokroić na kotlety.

Syrop w razie potrzeby podgrzać ponownie na słabym ogniu (do rozpuszczenia). Kotlety skropić syropem i podawać na ciepło.

Informacje dodatkowe

Czas przygotowania 40 minut
Stopień trudności średni
Grill grill gazowy
Akcesoria pomocnicze System Cookware
Czas grillowania 15-20 minut
Metoda grillowania bezpośrednia
Czas marynowania Nie
SKU 0859