Product was successfully added to your shopping cart.
Odwiedź nas:

ul. Nad Serafą 56, Kraków
Pon-Pt: 9-18, Sob 9-15
tel. +48 668 151 378

0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Ciasto czekoladowe z mango

Składniki

dla 6 osób

150 gram gorzkiej czekolady
75 gram masła
3 jajka
2 cl rumu
Szczypta soli
100 gram cukru
100 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki mango ragout:
2 mango tajskie
2 łyżki stołowe cukru
1 cytryna (sok i otartą skórkę)
1 pałka wanilii Tahiti
1 łyżka stołowa miodu
6 kulek lodów kokosowych

Przygotowanie

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
Jajka rozdzielić i żółtka dodać wymieszanej czekolady z masłem. Wlać do tego rum i wszystko dobrze ubić.

Białko ubić na sztywną pianę i powoli wsypywać cukier.
Pianę wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia i wszystko dodać do czekolady, delikatnie wymieszać.

Masę wlać w okrągłą, wysmarowaną masłem i posypaną mąka formę aluminiową. Ciasto piec przez 35-40 min na gorącym grillu (pod zamkniętą pokrywą) przy temperaturze 160 stopni.
Poczym ciasto zostawić aby wystygło.


Mango ragout:
Mango obrać i pokroić w romby. Resztę miąższu odciąć od pestki i zmiksować.
Puree zmieszać z cukrem, sokiem i skórką cytryny, wanilią i ciepłym miodem. Pokrojone romby mango dodać i marynować.

Ciasto posypać cukrem pudrem lub kakao. Pokroić na kawałki i serwować z ragout z mango i lodami kokosowymi.

Informacje dodatkowe

Czas przygotowania ok. 1 godziny
Stopień trudności średni
Grill Nie
Akcesoria pomocnicze okrągła, głęboka tacka aluminiowa
Czas grillowania Nie
Metoda grillowania Nie
Czas marynowania Nie
SKU 0836