Product was successfully added to your shopping cart.
Odwiedź nas:

ul. Nad Serafą 56, Kraków
Pon-Pt: 9-18, Sob 9-15
tel. +48 668 151 378

0item(s)

Nie masz produktów w koszyku.

Burger z baraniny z pastą z oliwek i serem kozim

Składniki

dla 6 osób

1 ząbek czosnku
100 g czarnych oliwek Kalamata bez pestek
100 g zielonych oliwek bez pestek
2 łyżka stołowa małych kaparów, opłukanych
2 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 kg mielonej baraniny
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
150 g pokruszonego sera koziego
6 bułek do hamburgerów
3 podłużne pomidory pokrojone na cienkie plasterki

Przygotowanie

W robocie kuchennym założyć nóż do cięcia. Uruchomić robot, najpierw posiekać czosnek, potem dodać pozostałe składniki pasty z oliwek, wyrobić gęstą pastę. Pastę z oliwek można przechowywać pod przykryciem w lodówce przez tydzień. Przed podaniem wystawić na blat, aby ogrzała się do temperatury pokojowej.

Grill przygotować do smażenia metodą bezpośrednią w wysokiej temperaturze. W dużej misce wymieszać ostrożnie ręką mięso, zioła, sól i pieprz. Z masy ukształtować 6 jednakowych burgerów o średnicy 10 cm i 2 cm grubości. Na środku każdego burgera zrobić kciukiem lub łyżeczką do herbaty zagłębienie o szerokości ok. 2,5 cm.

Ruszt oczyścić szczotką. Burgery grillować bezpośrednio w wysokiej temperaturze pod przykryciem przez 8-10 minut aż będą prawie gotowe (medium). Obrócić raz. W czasie ostatniej minuty grillowania rozłożyć na burgerach ser, aby się rozpuścił. Jednocześnie opiec bułki na ruszcie.

Bułki obłożyć plastrami pomidorów, na nich ułożyć burgery oraz pastę z oliwek. Podawać na ciepło.

Informacje dodatkowe

Czas przygotowania 25 minut
Stopień trudności średni
Grill grill gazowy
Akcesoria pomocnicze Prasa do burgerów
Czas grillowania 8-10 minut
Metoda grillowania bezpośrednia
Czas marynowania Nie
SKU 0860